Historia miodu w pigułce

Miód, naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy znajduje zastosowanie we wielu dziedzinach od wielu tysięcy lat. W zapiskach sumeryjskich sprzed 4000 lat zalecano go jako produkt odżywczy i leczniczy. Hipokrates, który uważany za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w przygotowywaniu maści, słodzeniu wywarów ziół. Jego uczniowie opracowali ponad 300 recept z miodem.

Starożytni Grecy jedli duże ilości miodu. Twierdzili, że zapewnia im siłę, zdrowie, długowieczność. Miód cenili także Egipcjanie. Królowa Kleopatra używała do pielęgnacji swej urody kąpieli z oślego mleka i miodu. Awicenna (VIII w.) uczony arabski w dziele “Canon medicine” zaliczył miód do ważnych leków. Przez wiele wieków miód był produktem do słodzenia oraz do produkowania napojów alkoholowych. Polska ma bardzo długą tradycję w produkcji miodu pitnego.

W ostatnich latach obserwujemy zmierzanie w medycynie od leków syntetycznych w kierunku naturalnych. Miód pszczeli samodzielnie lub w połączeniu z ziołami znalazł w tej dziedzinie duże zastosowanie. Obecnie również w żywieniu następuje powrót do produktów żywnościowych naturalnych, nie ulepszanych, rafinowanych przez człowieka. Jak każdy wie, wszystko co naturalne jest najlepsze i zdrowe.