Szukaj na stronie:

O miodach

O miodach

Miód to substancja, która powstaje z nektaru kwiatów bądź wydzielin owadów wysysających soki z młodych pączków roślin, które pszczoły zbierają, poddają swoistej obróbce i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.
Naturalny miód dzieli się na dwie kategorie: miód nektarowy (kwiatowy) i spadziowy. W zależności od rośliny, z której został pozyskany, może mieć różną barwę, od białej, przez jasnożółtą, zielonkawą aż do ciemnobrunatnej.

 

 

Miody służą nie tylko jako dodatek do potraw, są wykorzystywane również w kosmetyce i produkcji leków.
Zawdzięczają to składnikom wśród których można wymienić: cukry proste (glukozę, fruktozę), białka, witaminy, estry, mikroelementy i wiele innych.

 

  • Popularne słowa

  • Sonda – Twoje zdanie

    Twój ulubiony miód?

    Zobacz wyniki

    Loading ... Loading ...
  • ©2012 Wszelkie prawa zastrzeżone przez P. Annę Kosecką.
    Projekt i realizacja: Inpero.pl Sp. z o.o.