Jak rozpoznać fałszywy miód?

Naturalny miód ma wiele zalet, przede wszystkim działa leczniczo i profilaktycznie, ale tylko wtedy, kiedy nie jest sztucznie wyprodukowany, gdyż taki jest pozbawiony wszystkich wartości odżywczych.

Miód ma swoje zastosowanie praktycznie w każdej dziedzinie m. in. w kuchni, medycynie, czy kosmetyce. Najliczniejszą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany, a także m. in. kwasy organiczne, enzymy, sole mineralne, białka, witaminy takie jak A czy z grupy B i wiele innych wartościowych składników.

Miód jest pokarmem łatwo przyswajalnym, regeneruje siły umysłowe i fizyczne, a przede wszystkim wzmacnia odporność na choroby. Posiada właściwości, które działają odtruwająco w przypadku nadużywania kawy, alkoholu czy papierosów. Miód kwalifikuje się także jako lek w przypadku chorób żołądka, serca, oczu, dwunastnicy, czy wątroby.

A więc, jak rozpoznać sztuczny miód? Uzyskuje się go przez rozkład cukrów złożonych, najczęściej z syropu ziemniaczanego, na cukry proste w procesie podgrzewania z dodatkiem słabych kwasów jako katalizatorów. Potem dodaje się aromaty, esencje smakowe i barwniki. Tak powstały miód nie zawiera żadnych właściwości odżywczych, a co za tym idzie nie przekazuje żadnych cech charakterystycznych dla miodu naturalnego i jest o wiele bardziej kaloryczny. Każdy naturalny miód ulega krystalizacji. Prawie każdy miód krystalizuje się w przeciągu 2-4 miesięcy, najdłużej akacjowy czasem nawet rok. Zwróć uwagę na datę rozlewu, wtedy łatwo obliczysz kiedy miód powinien zmienić konsystencję. Pamiętaj, że krystalizacja miodu nie wpływa na zmianę właściwości odżywczych czy leczniczych. Są też inne sposoby na sprawdzenie prawdziwości miodu. Wlej miód do szklanki z wodą, jeżeli osiądzie na dnie szklanki, miód jest naturalny, a jeżeli szybko się rozpuści to sztuczny.