Spożywanie miodu w ciąży
Miód w ciąży
Sporo kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu w czasie ciąży jest dobrym pomysłem. Mimo tego, że miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie powinno się podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym. Czy miód na prawdę może negatywnie wpłynąć na płód?
Czy miód jest bezpieczny dla ciężarnych?
Specjaliści uspokajają, że spożywanie miodu nie stanowi jakiegokolwiek zagrożenia dla kobiet w ciąży. Mimo tego niektórzy lekarze zalecają spożywanie miodu pasteryzowanego. Wskaźnikiem, dla którego niektóre osoby są zdania, że miód nie jest właściwym produktem dla ciężarnych to zawartość zarodników botulinowych. Mogą one wydzielać toksyny w niedojrzałym jeszcze przewodzie pokarmowym niemowląt. Jednak w przypadku kobiet w ciąży sytuacja jest różna. Przewód pokarmowy przyszłej matki jest środowiskiem kwasowym, przez co nie może dojść w nim do wzrostu zarodników botulinowych oraz produkcji toksyn. Wniosek: spożywanie miodu przez ciężarne kobiety jest bezpieczne, a nawet pomaga w radzeniu sobie z dolegliwościami ciążowymi.
Miód na ciążowe dolegliwości
Jedną z najczęstszych przypadłości ciężarnych kobiet są poranne mdłości. Nudności i wymioty pojawiają się głównie na wczesnym etapie ciąży. Sprawdzonym sposobem jest wypicie soku z cytryny z łyżeczką miodu. Miód można dodać również do octu jabłkowego lub herbaty imbirowej. Częstym problemem kobiet spodziewających się dziecka jest także zatkany nos. Dolegliwość ta jest spowodowana obrzękiem błon śluzowych. Aby temu zaradzić, należy przyrządzić napój ze szklanki ciepłej wody, łyżki stołowej miodu oraz kilku kropli soku z limonki. Całość należy dokładnie wymieszać i wypić. Jest także sposób na zgagę. Zgaga to uczucie pieczenia, które ma miejsce, gdy zawartość żołądka cofa się do przełyku i powoduje refluks kwasowy. Refluks podrażnia miękką wyściółkę przełyku. Zgaga pojawia się w wyniku zmian hormonalnych zachodzących w ciele ciężarnej kobiety. Ta dolegliwość przyczynia się do dyskomfortu w górnej części brzucha, niestrawności oraz kwaśnego posmaku w ustach. Doskonałym rozwiązaniem kwestii zgagi jest miód, który zawiera zdrowe enzymy ułatwiające trawienie. Miód ma także zwalcza bakterie i przyspiesza gojenie tkanki przełyku, lecząc również refluks kwasowy. Wystarczy wypijać przed śniadaniem szklankę wody z łyżką stołową miodu, by złagodzić objawy zgagi.
A zatem drogie kobiety w ciąży, nie bójcie się spożywać miodu, na pewno nie zaszkodzi waszemu dziecku.