Miód rzepakowy- podstawowe informacje

Miód rzepakowy to jeden z najbardziej popularnych w Polsce. W postaci płynnej posiada barwę jasną, słomkową, a po procesie krystalizacji nabiera jasno żółtą, kremową. Miód rzepakowy posiada słaby zapach, zbliżony do kwiatów rzepaku, jego smak jest słodki, mdły, lekko gorzki. Bardzo szybko się krystalizuje, dzięki sporej zawartości glukozy, łatwo rozpuszcza w wodzie oraz dobrze się rozsmarowuje. Dzięki zawartym w nim cukrom prostym, a przede wszystkim glukozie, miód rzepakowy jest cenną odżywką i środkiem wspomagającym leczenie wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy, wzmaga działanie pęcherza żółciowego. Miód rzepakowy jest polecany także w leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej, miażdżycy, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Pomaga w leczeniu przeziębienia i w stanach zapalnych dróg oddechowych. Z pozytywnym skutkiem działa także na problemy skórne. Miód rzepakowy przyspiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem, w przypadku oparzeń zapobiega powstawaniu pęcherzy i związanych z nimi infekcji. Miód rzepakowy ma skłonność do łapania wilgoci z powietrza, dlatego zaleca się przechowywanie go w szczelnie zamkniętym naczyniu. W przeciwnym razie może dojść do rozwodnienia miodu oraz fermentacji wierzchniej warstwy. Miód rzepakowy jest korzystnie wpływającym na nasz organizm naturalnym produktem i warto włączyć go do codziennej diety.