Miód wrzosowy z kaszub

Kaszuby to kraina lasów i jezior., bogata w piękne krajobrazy i czyste powietrze. Jest rajem dla miłośników dzikiej przyrody, szukających ciszy i spokoju. Położony w zachodniej części województwa pomorskiego region, jest jednym z najbardziej zróżnicowanych obszarów Polski. Rozciąga się od wybrzeża Bałtyku po Bory Tucholskie. Ma do zaoferowania zabytki architektury, ale przede wszystkim dary natury i zdrowe ekologiczne produkty. Między innymi dostępne w naszej szerokiej ofercie miody, a wśród nich miód wrzosowy.

Jak powstaje miód

Bez względu na odmianę miodu, powstaje on z nektaru kwiatowego i jest wytwarzany przez pszczoły miodne. Nektar może również pochodzić z nektarników ( specjalne gruczoły) zlokalizowanych w kwiatach lub z soku znajdującego się w liściach lub igłach roślin, czyli spadzi. Następnie pszczoły zbierają i transportują miód do ula, gdzie dojrzewa, by następnie mógł być zebrany przez człowieka.

Charakterystyka miodu

Miód wrzosowy należy do miodów spadziowych. Zawiera mało laktozy i w porównaniu z innymi miodami, jest bardzo bogaty w białko, co powoduje jego ciemną barwy. Na jego kolor mają wpływ również rośliny, z których jest pozyskiwany. Miód wrzosowy można bardzo łatwo odróżnić, ze względu na jego ciemną charakterystyczną barwę, przypominającą jedynie miód gryczany. Produkt cechuje delikatny wrzosowy zapach i lekko galaretowata konsystencja. W jego skład wchodzi mniej sacharozy, a więcej fruktozy, co odróżnia go od innych miodów. Zawiera także więcej aminokwasów i wody, która stanowi ponad 20 %.

Zastosowanie

Miód wrzosowy posiada właściwości lecznicze o łagodnym nasileniu. Należy zaznaczyć, że miody same w sobie nie leczą, ale stanowią korzystny element diety wspomagający powrót do zdrowia. Miód wrzosowy idealnie nadaje się dla rekonwalescentów oraz sportowców, ze względu na zawartość węglowodanów. Ma on również działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne oraz doskonale wzmacnia odporność. Miód wrzosowy może być bardzo pomocny przy leczeniu chorób gardła, jamy ustnej, nerek oraz stanów zapalnych żołądka i jelit.. Stanowi źródło witaminy A, wspomagającej narząd wzroku, wpływającej na wzrost oraz chroniącej nabłonek układu oddechowego oraz odpowiadającej za zdrowy wygląd włosów i paznokci.

Przechowywanie

Jeśli zależy nam, aby miód jak najdłużej utrzymał swoje wartości, powinien być przechowywany w szczelnym słoiczku, z dala od promieni słonecznych, w suchym miejscu. Odpowiednia dla miodu temperatura powinna wynosić kilkanaście stopni. Im cieplej, tym większa szansa na utratę dobrej jakości.

Uwaga

Należy również pamiętać, by nie poddawać miodu działaniu temperatury powyżej 40 stopni, gdyż traci on wtedy lecznicze właściwości. Dlatego dodawanie go do gorącej herbaty nie jest dobrym pomysłem.

Wyjątkowy produkt w atrakcyjnej cenie

Ekologiczny miód wrzosowy, wytwarzany tylko z naturalnych składników, dzięki swojemu leczniczemu działaniu i zapachowi kaszubskich wrzosów, jest dobrym wyborem zarówno w okresie zimowych infekcji jak i przez cały rok. Jego delikatny aromat i smak pomogą ci się przenieść do krainy pełnej spokoju i zieleni. Zapraszamy do zapoznania się z szerokim asortymentem naszego sklepu, w którym można znaleźć nie tylko miody, ale również inne produkty pochodzenia naturalnego.