Miód spadziowy
Kaszuby to kraina lasów i jezior., bogata w piękne krajobrazy i czyste powietrze. Jest rajem dla miłośników dzikiej przyrody, szukających ciszy i spokoju. Położony w zachodniej części województwa pomorskiego region, jest jednym z najbardziej zróżnicowanych obszarów Polski. Rozciąga się od wybrzeża Bałtyku po Bory Tucholskie. Ma do zaoferowania zabytki architektury, ale przede wszystkim dary natury i zdrowe ekologiczne produkty. Między innymi dostępne w naszej szerokiej ofercie miody, a wśród nich miód spadziowy
Jak powstaje miód spadziowy
Ten rodzaj miodu powstaje z soku drzew zebranego przez pszczoły. Sok ze świerku, sosny, wierzby, buka, jodły, modrzewia, brzozy, dębu, klonu i głogu nazywamy właśnie spadzią. Występująca na drzewach w okresie letnim, w postaci kropli lepka wydzielina, jest produkowana przez mszyce wysysające w lecie soki z liści i pędów.
Charakterystyka miodu
Miód spadziowy nie występuje co roku, a w niektórych częściach kraju tyko raz na kilka lat. Miód spadziowy liściasty ma złocistą barwę i charakterystyczny smak. W wyniku działania światła, jego kolor może się zrobić ciemniejszy. Natomiast miód spadziowy iglasty ma łagodniejszy, żywiczny smak i przyjemny, delikatny zapach. Jego barwa jest dość ciemna i może wpadać w odcienie zielonego.
Zastosowanie
Miód spadziowy wzmacnia odporność, co jest szczególnie cenne jesienią i zimą. Dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciw wykrztuśnie, pomagając zwalczyć dolegliwości dróg oddechowych oraz łagodząc objawy grypy i przeziębienia. Ponadto, odtruwa organizm i łagodzi szkodliwy wpływ alkoholu i papierosów na nasz organizm. Jego stosowanie zaleca się podczas leczenia anemii i astmy. Jest również pomocny w walce z chorobami układu nerwowego oraz stawów, a także poprawia pracę jelit. Wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe.
Przechowywanie
Jeśli zależy nam, aby miód jak najdłużej utrzymał swoje wartości, powinien być przechowywany w szczelnym słoiczku, z dala od promieni słonecznych, w suchym miejscu. Odpowiednia dla miodu temperatura powinna wynosić kilkanaście stopni. Im cieplej, tym większa szansa na utratę dobrej jakości.
Uwaga
Należy również pamiętać, by nie poddawać miodu działaniu temperatury powyżej 40 stopni, gdyż traci on wtedy lecznicze właściwości. Dlatego dodawanie go do gorącej herbaty nie jest dobrym pomysłem.
Wyjątkowy produkt w atrakcyjnej cenie
Ekologiczny miód spadziowy, wytwarzany tylko z naturalnych składników, dzięki swojemu leczniczemu działaniu i zapachowi kaszubskich lasów, jest dobrym wyborem zarówno w okresie zimowych infekcji jak i przez cały rok. Jego charakterystyczny aromat i smak pomogą ci się przenieść do krainy pełnej spokoju i zieleni. Zapraszamy do zapoznania się z szerokim asortymentem naszego sklepu, w którym można znaleźć nie tylko miody, ale również inne produkty pochodzenia naturalnego.
Wysoka zawartość składników odżywczych: Miód spadziowy zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminy, minerały i antyoksydanty. Jest bogaty w witaminy z grupy B, które są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu. Ponadto, zawiera duże ilości minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo, które są niezbędne dla zdrowia kości, mięśni i krwi.
Wspomaga trawienie i poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego: Miód spadziowy może pomóc w poprawie trawienia i łagodzeniu objawów chorób żołądkowo-jelitowych, takich jak wrzody żołądka, zapalenie żołądka czy zaparcia. Ma on właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym, a także działa jako prebiotyk, wspomagając wzrost korzystnej mikroflory jelitowej.