Niezbędnik pszczelarza

Zanim pszczelarz będzie mógł cieszyć się wyjątkowym smakiem miodu i innymi produktami pszczelimi musi włożyć wiele pracy i trudu w przygotowanie ula dla pszczół. Do tego potrzebne są mu niezbędne narzędzia, bez których jego praca nie byłaby możliwa.

Strój ochronny – pozwala uchronić się przed ukąszeniami, które w dużej liczbie mogą być niebezpieczne dla życia. W stroju pszczelarz może czuć się bezpiecznie. Ważne jest zabezpieczenie całego ciała. Odzież pszczelarska szyta jest z materiałów przewiewnych i lekkich, w jasnej kolorystyce. Warto wybrać strój z lnu i bawełny, który zapewni odpowiedni komfort przy pracy. Nogawki kombinezonu warto chować w długie skarpety i buty, aby zabezpieczyć się przed dostaniem się pszczół.

Podkurzacz – służy do odymiania pszczół. Zabieg ten ma je uspokoić, gdyż wtedy pszczoły nie wyczuwają feromonów alarmowych. W obecności dymu robotnice napełniają swoje wola miodem i są mniej agresywne.

Miodarka – dzięki niej pszczelarz może odwirować miód z plastrów. Elementy miodarki powinny być wykonane z blachy kwasoodpornej, gdyż miód jest środowiskiem kwaśnym i może wchodzić w reakcje.

Dłuto pasieczne – służy do rozdzielania połączonych kitem pszczelim elementów ula, zeskrobywania z ramek kitu i wosku.

Odsklepiacz widelcowy lub nóż – służą do zdejmowania wosku pokrywającego wypełnione miodem komórki plastra. Nóż poradzi sobie na gładkich powierzchniach, a jeśli plaster będzie nierówno zabudowany, warto użyć odsklepiacza widelcowego.

Dekrystalizator – spirala do dekrystalizacji pozwala w szybki i bezpieczny sposób rozpuścić miód.
Ul. Jest to tak samo poważna konstrukcja jak nasz dom. Nie może zabraknąć w nim korpusu, daszku, belek, ramek i dennicy. Na dennicę poławia się pyłek, a siatka służy do diagnozowania osypu warrozy. Dobra konstrukcja ula musi zapewniać pszczołom swobodę i bezpieczeństwo.

Wymienione wyżej akcesoria to tylko część z przedmiotów, które są potrzebne w pracy pszczelarza. Jak widać, praca w pasiece jest czasochłonna, wymaga również ogromnej wiedzy, cierpliwości i doświadczenia.